Elämme keskellä tauteja aiheuttavia mikrobeja eli patogeenejä. Patogeeneja vähentävät tai inaktivoivat teknologiat ovat hyödyllisiä taistelussa antibioottiresistenttien bakteerien ja pandemioiden kaltaisia kansanterveydellisiä ongelmia vastaan. Yksi nousevista teknologioista on 222 nm aallonpituudella toimiva far-UV-valo. Se tunkeutuu vain ihon tai silmien pintakerroksiin, eikä pääse syvemmälle elävään kudokseen, jolloin se voisi olla tehokas tapa tuhota mikrobeja ilman elimistölle haitallisia vaikutuksia. Useiden virusten, kuten SARS-CoV-2, proteiineilla on absorptiospektri, jonka huippu on noin 220–230 nm. Tällöin nämä virukset absorboivat itseensä voimakkaasti valoa aallonpituudella 222 nm, jolloin säteily inaktivoi viruksen ja sen kyvyn tartuttaa ja levittää tauteja. Far-UV-valoa on mahdollista käyttää esimerkiksi esineiden ja pintojen desinfektioon. Koronapandemian aikana Yle uutisoi far-UV-valaisimista, joita oli otettu käyttöön esimerkiksi Helsingissä ja Vaasassa koronaviruksen torjuntaan mm. ruokakaupoissa.
Far-UV-valon on todettu olevan tehokas taudinaiheuttajien torjunnassa. Useat tutkimukset osoittivat, että valon käyttö voi vähentää mikrobien määrää merkittävästi lyhyellä altistusajalla. 222 nm far-UV-valo ei aiheuta merkittäviä akuutteja haittoja iholle tai silmille, kun sitä käytetään oikein. Haittojen vähentämiseksi laitteissa käytetään suodattimia, jotka estävät haitallisten aallonpituuksien päästöt. Turvallisuuden takaamiseksi on tärkeää noudattaa altistusrajoja, jotka määrittelevät ihmisille turvalliset säteilyannokset. Far-UV-valo on lupaava vaihtoehto sekä lisä perinteisille desinfiointimenetelmille. Se voi olla tehokas keino mikrobien torjunnassa julkisissa tiloissa ja terveydenhuollon ympäristöissä ilman merkittäviä riskejä, kun turvallisuusstandardit otetaan huomioon.
WANDERin syksyllä alkaneessa ERISTEK-hankkeessa keskitytään ihmisten ja eläinhoidon laitteiden mukana eläinten tuotantotiloihin kulkeutuvien tautien tartuntaketjun katkaisemiseen kehittämällä ja soveltamalla uutta teknologiaa tautisuojaukseen. Desinfioiva far-UV-valaistus on yksi eläinhoidon sisäympäristön hygieniaa parantava ratkaisu ja tutkimuskohde.