EU:n osarahoittama -logo.
ELY-keskuksen logo.

ERISTEK – Eläintautien riskienhallinnan tehostaminen uusilla teknologioilla

Hankkeessa parannetaan tuotantoeläinten hyvinvointia ja lisätään eläintuotantotilan kannattavuutta soveltamalla uusia teknologisia ratkaisuja eläintautien torjumiseksi. Uusia teknologisia ratkaisuja optimoidaan laboratorio-olosuhteissa ja pilotoidaan tosielämän olosuhteissa tuotantoeläintiloilla.

Kesto

1.8.2024 – 31.7.2027

Kokonaisbudjetti

325 628 €

EU:n maaseuturahasto, Hämeen ELY

Projektin tavoitteet

Erilaiset tarttuvat eläintaudit uhkaavat eläinterveyttä siipikarja-, sika- ja nautatiloilla. Näitä ovat esimerkiksi lintuinfluenssa, Newcastlen tauti, salmonella, afrikkalainen sikarutto, Mycoplasma bovis ja kryptosporidioosi. Osa eläintaudeista aiheuttaa oireita myös ihmisille. Näitä kutsutaan zoonooseiksi. Eläintautien torjunta parantaa tuotantoeläinten hyvinvointia, lisää tuotantotilan kannattavuutta ja vähentää ilmastovaikutusta.

Hankkeessa keskitytään ihmisten ja eläinhoidon laitteiden mukana eläinten tuotantotiloihin kulkeutuvien tautien tartuntaketjun katkaisemiseen kehittämällä ja soveltamalla uutta teknologiaa tautisuojaukseen. Tehostettu hygienia tukee myös tilalla työskentelevien ja siellä vierailevien terveyttä. Tämän merkitys korostuu pandemioiden aikana.

Yhteystiedot

Tutkija
Meija Kivisaari
p. 044 710 3307
meija.kivisaari@samk.fi

Käytännön toimet

  • Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan sisäympäristön hygieniaa (mikrobiologista puhtautta) parantavia tuotteita. Näitä ovat esimerkiksi desinfioiva Far-UVC-valaistus ja valokatalyysipinnoitus, joka moninkertaistaa UV-valon tehon.
  • Hankkeessa kerätään tietoa pilotoidun kokonaisratkaisun tehokkuudesta ja kustannusvaikuttavuudesta sekä käyttökokemuksista. Tärkeä osa hanketta on myös riskinarviointi.
  • Tautisulun pilotit toteutetaan 2 tilalla (siipikarja/nauta & vuohi). Pilotteihin asennetaan tutkittavat tuotteet, suoritetaan näytteenottoja ja tehdään vertaileva tutkimus. Kummallakin tilalla on kaksi vastaavaa tilaa, joista toinen on verrokkitila ja toinen interventiotila. Tuotteet asennetaan vain interventiotilaan.
  • Tuotantoeläinten hoidossa käytetään isoja laitteita, joita siirretään tilalta toiselle, kuten sorkkahoitoteline. Infektioita aiheuttavat mikrobit voivat laitteen mukana siirtyä tilalta toiselle. Myös nämä tuodaan osaksi hanketta ja desinfiointiratkaisun toimivuutta testataan tällaisessa kohteessa.

Hankkeessa osoitetaan ratkaisujen tuoma lisäarvo sekä arvioidaan kustannustehokkuutta. Hankkeessa myös laaditaan ohjeita teknologioiden käyttöönottoon muillakin tuotantoeläintiloilla.

Partnerit

Tutkimuskeskus WANDERin logo.

Päätoteuttajana hankkeessa on Satakunnan AMK:n Tutkimuskeskus WANDER. ERISTEK-hankkeen EIP-ryhmän muodostavat WANDERin lisäksi Lilja C Oy (desinfioiva Far-UVC-valaistus), Uudenmaan pintasuojaus Ky  (valokatalyysipinnoitus), Vetman Oy (eläinlääkintäalan laitteet ja ratkaisut), Säkylän Munakori Oy (alkutuotanto) ja Saloniemen tila (alkutuotanto).