WANDERin tiimi vahvistui kahdella uudella asiantuntijalla

16.12.2024Taija Seppälä ja Henna NiskakoskiUutiset

Tutkimuskeskus WANDERissa on loppusyksyn aikana aloittanut kaksi uutta asiantuntijaa, tutkijat Taija Seppälä ja Henna Niskakoski. Tervetuloa WANDERiin!

Näytteenottoputkea pidetään täryttimessä.

Olen Taija Seppälä ja valmistuin Satakunnan ammattikorkeakoulusta energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi vuonna 2018. Pian valmistumisen jälkeen aloitin työt SAMKissa projektitutkijana ja vuoden 2024 syksyyn saakka työskentelin pitkäkestoisessa, Suomen ympäristökeskuksen koordinoimassa, Canemure-hankkeessa. Canemure (Towards Carbon Neutral Municipalities and Regions, Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia) -hankkeessa toteutettiin kansallista ilmastopolitiikkaa ja edistettiin alueellista ilmastotyötä yhteistyössä seitsemän maakunnan ja SYKEn kesken. Pari viime vuotta olen Canemuren lisäksi työskennellyt myös Suomen metsäkeskuksen koordinoimassa VesiKestävä (Ympäristökestävyyttä metsätalouden vesienhallinnalla) -hankkeessa, jossa kehitettiin metsätalouden vesienhallintaa Eurajoen vesistöalueella. Näiden hankkeiden päätyttyä syksyllä 2024 oli sopiva hetki vaihtaa SAMKin sisällä energia- ja ympäristötekniikan tiimistä WANDERiin ja jatkaa tutkijana uusissa hankkeissa. Uuden oppimisesta olen eniten innoissani tämän muutoksen myötä, sillä vaikka hankemaailmaan olen päässyt jo jonkin verran tutustumaan, tuovat uudet hankkeet, aiheet, rahoittajat ja yhteistyökumppanit mukanaan aivan uusia kuvioita ja mahdollisuuksia.

Lähikuvassa Taija Seppälä.
Tutkija Taija Seppälä.
Lähikuvassa Henna Niskakoski.
Tutkija Henna Niskakoski.

Olen Henna Niskakoski ja koulutukseltani kemiantekniikan diplomi-insinööri. Valmistuin Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta 2015, jonka jälkeen työskentelin hetken prosessisuunnittelijana silloisella Neste Jacobsilla. Vaihdoin kuitenkin melko nopeasti elintarviketeollisuuden start-up yrityksen Gold&Green Foods prosessikehityspäälliköksi, kun dynaamisempi työympäristö ja erilaiset haasteet vetivät puoleensa. Suunnilleen kolmessa vuodessa skaalasimme upean tiimimme voimin muutaman nyhtökauratuotteen tuotantoprosessin pilot kokoluokasta teolliseen mittakaavaan. Kun sitten muutimme Saloon, hyppäsin 2020 juuri perustetun EOD Europen, Salolaisen startupin leipiin, aluksi tieteellisen asiantuntijan ja nyttemmin tieteellisen johtajan roolissa. EOD Europen tavoitteena on kehittää kestäviä teknologisia ratkaisuja, joilla voidaan vähentää synteettisten kemikaalien käyttöä ja parantaa erilaisten prosessien tuotantotehokkuutta.  Tällä hetkellä toiminnan keskiössä on nanokuplateknologian hyödyntäminen nesteiden kaasunlisäyksen hyötysuhteen parantamisessa ja kaasunkantokyvyn lisäämisessä. Teknologia on validoitu kasvihuoneympäristön kasteluvesien nanohapettamisen osalta yhteistyössä SAMK:n kanssa NABLE-hankkeessa. Yhteistyömme SAMK:n kanssa on ollut sujuvaa ja hedelmällistä, ja nyt olenkin mielenkiinnolla mukana SAMK:n MIKAHA-hankkeessa tutkijana 35% työajalla, keskittyen tarkemmin eri mittaustekniikoihin, joilla kasvihuoneviljelyn kasteluvesien laatua ja kasviterveyttä saataisiin seurattua ja siten säädettyä mahdollisimman optimaalisiksi.

Jaa artikkeli

Lue lisää: