Raumalle maaliskuussa 2011 valmistuneeseen Teknologiatalo Sytyttimeen on rakennettu ainutlaatuinen tutkimuskäyttöön soveltuva täyden mittakaavan vesijohtoverkosto kylmälle ja lämpimälle vedelle kupari- ja PEX-putkista. Lisäksi kiinteistön kellarikerroksessa on lyhyt kylmän veden monikerrosputki- eli komposiittiputkilinja.
Tutkimusverkosto on osa talon omaa normaalia verkostoa ja se on WANDERin tutkimustoiminnan kivijalka. Rauman kaupunki on suhtautunut verkoston toteutukseen myönteisesti, mm. hanketta taloudellisesti tukien.
Keväästä 2012 kevääseen 2015 Sytyttimen WANDER-laboratoriotiloissa oli käytössä myös pilottimittakaavan veden koeverkosto. Koeverkosto siirreettiin muuton yhteydessä SAMK-kampus Rauman Merikoulun kiinteistöön.
Sytyttimen vesi on Rauman Veden toimittamaa talousvettä, jonka raakavetenä käytetään pintavettä. Raakavesi puhdistetaan vesilaitoksella kemiallisesti (pystyselkeytys, flotaatio ja desinfiointi). Lisätietoja Rauman veden sivuilta.
Tutkimus
Tutkimusverkoston avulla tutkitaan veden ja materiaalien välisiä vuorovaikutuksia, varmistetaan kiinteistöjen vesijärjestelmien turvallisuus tulevaisuudessa ja pidennetään vesijärjestelmien käyttöikää. Vesinäytteistä tutkitaan kylmän ja lämpimän käyttöveden laatua (fysikaaliset, kemialliset ja mikrobiologiset muuttujat), putkikeräimistä materiaalien pintoja ja biofilmien käyttäytymistä.
Tutkimusverkostossa on mahdollista tutkia online- ja etäteknologiaa hyödyntävää mittaustekniikkaa sekä soveltuvin osin testata tuotteita todellisessa Living Lab -ympäristössä.
Verkosto
Tutkimusverkosto on suunniteltu ja asennettu vallitsevan lainsäädännön ja rakentamiskäytäntöjen mukaan. Poikkeuksellista on putkikeräinten, näytteenottohanojen ja jatkuvatoimisten, etäluettavien vesimittareiden muodostama tutkimuskokonaisuus. Suunnittelijan ja rakentajan kanssa tehtiin tiivistä yhteistyötä toteutusvaiheessa 9/2009-3/2011. Verkoston vesijärjestelmät on suunnitellut Elomatic Oy ja putkikeräimet Savonia-AMK. Putkikeräimet on koonnut ja koko verkoston asentanut sekä käyttöönottanut YIT Oy. Veden tutkimusverkosto on ollut käytössä 4.4.2011 alkaen.