Tiesitkö? Elintarvikkeiden laatua voi tutkia myös aistinvaraisesti

12.5.2023Meija KivisaariTiesitkö?

Aistinvarainen tutkimus voidaan tehdä joko laboratoriossa tai kysymällä kuluttajien mieltymyksiä. Aistittavia asioita ovat yleensä ulkonäkö, haju, maku ja rakenne.

Kypsiä mansikoita.

Tutkimuskeskus WANDERin NABLE-hankkeessa aistinarviolla arvioidaan nanokuplavedellä kasteltujen mansikoiden, tomaattien ja lehtivihannesten laatua verrattuna normaalikastelulla tuotettuihin tuotteisiin. NABLE-hankkeessa aistinarvioon käytetään analyyttistä laboratoriomittausta, jossa koulutettu raati arvioi laadullisesti eroja eri tavoin kasvatettujen marjojen ja vihannesten välillä. Raati koostuu SAMKin henkilökunnasta, joka koulutetaan maistamaan perusmakuja: makeaa, suolaista, karvasta, hapanta ja umamia.

Aistinarvio perustuu kansainvälisiin standardeihin ja sen luotettavuutta voidaan arvioida tilastollisesti. Arvioijalta edellytetään hyviä aisteja, hyvää keskittymiskykyä sekä kykyä erottaa ja kuvailla ominaisuuksia. Aistinarvioijan tulee olla kiinnostunut aistinarviosta ja avoin uusia makuja kohtaan. Aistinarvio tehdään rauhallisessa paikassa, jossa häiriöt on minimoitu. NABLE-hankkeen ensimmäinen aistinarvio on mansikoiden makeuden arviointi juhannuksen alla ja aistinarvio jatkuu syksyllä tomaattien maun arvioinnilla.

 

NABLE – Maataloustuotannon tehostaminen kasteluveden nanokuplilla on Hämeen ELY-keskuksen rahoittama EIP-hanke.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue lisää: