Uudet mittausratkaisut tutkimuksen apuna mansikkaviljelmillä

12.6.2023Kalle Salonen, pääkuva: Nataliia Popelnytska/NonreTutkimus

Nable-hankkeessa tutkitaan happinanokuplia sisältävän kasteluveden vaikutusta vihannesten ja marjojen kasvuun. Kasteluveden happipitoisuudella on tutkitusti keskeinen vaikutus kasvien kasvuun ja hyvinvointiin. Tutkimuksen toteutus yhteistyöyritysten tuotantotiloissa asettaa kuitenkin pitkien välimatkojen vuoksi omat haasteensa luotettavalle ja riittävän kattavalle koetoiminnan seurannalle.

Mansikantaimi.

Nanohappiveden mittalaitteisto.
Räätälöidyn mittalaitteiston avulla seurataan kasteluveden laatua.

Nonre Oy:n mansikkatilalla Sauvossa happinanokuplien vaikutusta pyritään selvittämään vertailututkimuksella, jossa osa tuotantokasveista kastellaan käsittelemättömällä vedellä ja osa happinanokuplia sisältävällä vedellä. Koelaitteisto on liitetty osaksi tilan kastelujärjestelmää ja automatisoitu tuottamaan käsiteltyä vettä halutulle osalle tilan viljelmistä. Tilalla otettiin käyttöön uuden kasvukauden alussa räätälöity mittausratkaisu, jonka avulla voidaan seurata etänä kasteluveden laatua ja valvoa koelaitteistoon kuuluvan nanokuplalaitteiston toimintaa. Lähes reaaliaikainen seuranta mahdollistaa ongelmien nopean havaitsemisen ja auttaa keräämään arvokasta tietoa kasteluveden laadusta.

– Kun mansikat ovat kypsyneet, SAMKin henkilökunnasta koulutettu aistinarvioinnin raati arvioi nanokuplavedellä kasteltuja marjoja tavallisiin. Aistinarvio perustuu kansainvälisiin standardeihin ja sen luotettavuutta voidaan arvioida tilastollisesti, kertoo WANDERin tutkija Meija Kivisaari.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue lisää: