HEALin Living Lab -pilotit käynnistyneet

29.3.2023Janika KantoUutiset

HEAL – Healthier life with comprehensive indoor hygiene concept on tammikuussa 2022 alkanut sisäympäristön hygienian hanke, jota rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeessa toteutetaan sisätilan hygienian Living Lab -ympäristöjä tiloihin, kuten päiväkoteihin ja vanhustenpalveluyksiköihin, joissa infektiot voivat levitä helposti.

Kuvassa lapsi leikkii leluilla selkä päin kameraan.

Hankkeessa osoitetaan, kuinka tehokkaasti sisätilan hygienian kokonaiskonsepti, jossa huomioidaan ilmaan, veteen ja pintoihin liittyvät tekijät, voi vähentää sairastuvuutta infektiotauteihin. Siten sairauspoissaolojen vähenemisen myötä myös kustannukset menetetyistä työpanoksista vähenevät. Projektin kesto on 1/2022–12/2024.

Living Lab -pilotit ovat käynnistyneet helmikuussa 2023 kahdessa vanhuspalveluasumisen yksikössä Porissa sekä yhdessä päiväkodissa Ulvilassa. Pilotteihin on asennettu markkinoilla olevia sisätilan hygieniaa parantavia ratkaisuja ja teknologioita. Yhden tällaisen ratkaisun toimittaja on nanopinnoituksiin ja pintahygieniaratkaisuihin erikoistunut suomalainen Nanoksi Suomi Oy.

– Hienoa päästä osallistumaan tutkimukseen. Meidän tuotteemme täydentää sisätilan hygienian kokonaiskonseptia varmistamalla kosketuspintojen hygieenisyyttä, linjaa Nanoksin asennuspäällikkö Mikko Kaijanen.  

 

Lisätiedot:

Merja Ahonen, tutkijayliopettaja
Satakunnan ammattikorkeakoulu
Tutkimuskeskus WANDER
p. 044 710 3061
merja.ahonen@samk.fi

Jaa artikkeli

Lue lisää: