Hygieniatutkimuksessa mukana olevan pilottipäiväkodin lapset retkellä maatilalla

3.6.2024Elle-Maria PeltomäkiUutiset

HEAL-hankkeessa tutkitaan sisätilan hygienian vaikutusta infektiotautien leviämiseen, ja pyritään toisaalta estämään erilaisten tautien leviämistä. Yksi tutkimuksen pilottikohteista on päiväkoti Metsätähti Ulvilassa, jossa on jo noin vuoden verran tehty aktiivista tutkimusta. Tutkimuksen myötä erityisesti päiväkotilaisten vanhempia on tarvittu avuksi ja kiitokseksi heidän suuresta vaivannäöstään lapsille ja lasten ohjaajille järjestettiin retki Poriin Suojakarin farmille.

Hevonen on aitauksessa ja selkäpäin olevat pienet lapset katsovat häntä.

Viime vuonna lapset olivat leikkimässä Porin Kirjurinluodossa, ja tämänkin vuoden retki oli heille mieleinen.Poika katselee ja osoittaa kukkoa. Sää oli osan päivää hieman harmaa ja pilvinen, mutta se ei lasten menemistä ja tekemistä estänyt.

Lapset saivat tutustua Suojakarin farmilla erilaisiin eläimiin, nähdä maatilan elämää ja nauttia eväistä kauniissa maisemissa. Lapset olivat innoissaan, kun saivat muun muassa harjata ihan oikeaa ponia ja seurata, kuinka kanat temmelsivät pihamaalla.

Hankkeen myötä halutaan muistuttaa ja tuoda esille sitä, kuinka tärkeää kokonaisvaltainen sisätilan hygienia on meille kaikille. Mikrobien joukosta löytyy niin hyviä, kuin huonojakin yksilöitä. Hyvät mikrobit ovat kaikille tarpeellisia ja hyödyllisiä, mutta tutkimuksen kautta pureudutaan nimenomaan huonojen mikrobien (=eli infektiotauteja aiheuttavien mikrobien) maailmaan. Infektiotauteja pyritään estämään erilaisilla sisätilan hygieniaa parantavilla ratkaisuilla, kuten ilmanpuhdistimilla, ilmanlaatusensoreilla, antimikrobisilla pinnoitteilla ja kosketusvapailla hanoilla.

Kuvat: Petra O'Rourke

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue lisää: