HEAL-hanke vei päiväkodin lapset retkelle

12.6.2023Janika Kanto, kuva: Riika MäkinenUutiset

HEAL-hankkeessa tutkitaan kokonaisvaltaisen sisätilan hygienian vaikutusta infektiotautien leviämisen estämiseen. Tutkimuksen yhtenä pilottina on päiväkoti Metsätähti Ulvilasta. Tutkimuksessa vaivataan myös muutaman päiväkotiryhmän lasten vanhempia ja tästä kiitoksena HEAL järjesti lapsille ja ryhmien ohjaajille vapun jälkeisenä päivänä kevätretken Porin Kirjurinluodon Pelle Hermanni -leikkipuistoon. Ilma ei ollut paras mahdollinen, mutta lapset nauttivat silti leikkipuiston tarjonnasta ja toki myös mukana olleista herkullisista retkieväistä. Ja ehkä ohjaajienkin kannalta sadepilvellä oli ohuehko hopeareunus; lasten perässä pysyminen oli varsin vaivatonta muuten tyhjässä puistossa!

Päiväkotilapset leikkimässä puistossa.

Vaikka sisätilan hygienialla pyritään vähentämään haitallisten mikrobien määrää kosketuspinnoilla, hengitysilmassa ja talousvedessä, ei tarkoituksena ole tehdä elämästä steriiliä. Tavoitteena on edistää ihmisten terveyttä terveysturvallisilla sisätiloilla rakennuksissa, joissa infektiotautien riski on suuri.

Hyviäkin mikrobeja silti tarvitaan. Niille voi altistua ulkona ja kotona esimerkiksi työntämällä kädet multaan ja tutkimalla metsänpohjaa. Altistumalla hyville mikrobeille voi parhaimmillaan parantaa vastustuskykyään. Haitalliset mikrobit sen sijaan levittävät infektiotauteja, jotka voivat päiväkodeissa kiertäessään tarttua lasten lisäksi henkilökuntaan ja lasten perheenjäseniin, ja aiheuttaa näin paljon sairauspoissaoloja. Toistuvat infektiotaudit myös alentavat elämänlaatua ja rajoittavat mielekästä tekemistä, kuten leikkipuistoissa käyntiä.

HEALin tutkimuksessa on mukana suomalaisia yrityksiä, jotka tarjoavat sisätilan hygieniaa parantavia tuote- tai palveluratkaisuja. Yksi näistä on Avainlippu-merkin saanut Genano.

– Olemme mukana hankkeessa huolehtimassa pilottien hengitysilman puhtaudesta. Meidän ilmanpuhdistimemme ja sensorimme takaavat turvallisen sisäilman ajantasaisella ilmanlaadun seurannalla ja eliminoimalla 99,999 % sisäilman mikrobeista, kertoo Genanon myyntijohtaja Matti Kouva.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue lisää: