Uudet nanopinnoitteet suojaavat viruksilta ja bakteereilta

4.10.2022Tutkimuskeskus WANDERin tiedoteTutkimus

Uudet nanopinnoitteet esimerkiksi junan oven avauspainikkeessa, pankkiautomaatin näppäimistössä ja leikkaussalin ovenkahvassa voivat estää virusten ja bakteerien leviämisen. Pinnat, joita kosketellaan paljon, voivat edesauttaa virusten tai bakteerien leviämistä. Tauteja aiheuttavat mikrobit voivat olla vaarallisia erityisesti riskiryhmiin kuuluville ihmisille, esimerkiksi vanhuksille ja pienille lapsille, ja heille, joilla on joitakin perussairauksia.

EU:n Horizon Europe -rahoitteisen STOP-hankkeen (Surface Transfer of Pathogens) tavoite on vähentää ja jopa estää pintoihin liittyviä mikrobien tartuntareittejä uusilla pinnoille levitettävillä nanopinnoitteilla. Hanketta vetävät Saksan liittovaltion materiaalitutkimus- ja testausinstituutti (BAM, Bundesanstalt für Materialforschung und -prüfung) ja Birminghamin yliopisto.

Hankkeessa on mukana 15 eurooppalaista kumppania teollisuudesta ja korkeakouluista. Suomesta mukana ovat Satakunnan ammattikorkeakoulun Tutkimuskeskus WANDER ja AFFIX Labs Oy.

Kuvassa oven painike, toisella puolella on lapsen käsi, toisella puolella aikuisen.

Hankkeen tutkijat kehittävät yhdisteitä, jotka mahdollistavat erittäin joustavien ja kestävien pinnoitteiden valmistuksen. Pinnoitteilla on oltava laaja kirjo antimikrobisia ominaisuuksia sekä kyky vastustaa mikrobien resistenssin eli vastustuskyvyn muodostumista.

– Erittäin tarttuvien patogeenien kuten noroviruksen, E.colin tai metisilliiniresistentti Staphylococcus aureuksen (MRSA) aiheuttamat epidemiat ovat osoittaneet kuinka tärkeää on katkaista mikrobien tartuntaketjut, sanoo hankkeen koordinaattori tohtori Frank Schreiber BAMista.

– Hankkeessa haluamme yhdistää modernin nanoteknologian innovatiivisiin materiaaleihin. Haluamme kehittää pinnoitteita, jotka suojelevat meitä patogeeneiltä eli tarttuvia tauteja aiheuttavilta mikrobeilta. Tällaiset mikrobit leviävät usein myös kosketuspintojen kautta, lisää hankkeen koordinaattori professori Artemis Stamboulis Birminghamin yliopistosta.

Tutkijat keskittyvät nanohiukkasiin ja antimikrobisiin peptideihin – proteiinimolekyyleihin, joita elävät organismit luonnollisestikin tuottavat puolustautuakseen bakteereja vastaan. Lisäksi tutkijat selvittävät, voidaanko entistä parempia antiviraalisia ja antibakteerisia ominaisuuksia saada aikaan myös materiaalien nanomittakaavan pintamuokkauksella, esimerkiksi yhdistämällä nanorakenteita ja kemiallisia muokkauksia.

Hankkeessa testataan edellä mainittujen uusien nanopinnoitteiden tehokkuutta sekä laboratoriossa että tosielämän olosuhteissa, esimerkiksi vanhusten palveluasumisyksiköissä. Tavoite on myös kehittää aivan uusia testausmenetelmiä, jotka johtavat edelleen uusiin standardeihin koskien antiviraalisten ja antibakteeristen kosketuspintojen testausta. Lisäksi tutkijat selvittävät nanomateriaalien turvallisuutta sekä ihmisille että ympäristölle yksityiskohtaisten toksisuustutkimusten ja elinkaarianalyysien avulla.

SAMKin Tutkimuskeskus WANDERin erikoistutkija tohtori Merja Ahonen on hankkeen SAMKin koordinaattori.

– Koko hankkeen tasolla WANDER koordinoi työpakettia, jossa analysoidaan uusien kehitettyjen pinnoitteiden tehoa mikrobeja vastaan, erityisesti tosielämän olosuhteissa. Lisäksi osallistumme uusien pinnoitteiden turvallisuuden arviointiin, kertoo Ahonen.

Hanke kestää elokuuhun 2026 ja ensimmäisiä tuloksia odotetaan helmikuussa 2024.

Lue lisää hankkeesta sen verkkosivuilta (cordis.europa.eu)

Lisätietoja:

Erikoistutkija, PhD Merja Ahonen
p. 044 710 3061
merja.ahonen@samk.fi

 

Jaa artikkeli

Lue lisää: