Tiesitkö? Talousvesikaivojen väärin asennetut betonirenkaat aiheuttavat ongelmia

3.11.2022Aino Pelto-HuikkoTiesitkö?

Oma kaivo on yksi vaihtoehto kiinteistön vedenhankinnalle. Yksi yleisimmistä kaivoista on kuilu- eli rengaskaivo, jossa betonirenkaita asetellaan päällekkäin. Kaivon huollon yhteydessä kannattaa oman rengaskaivon rakenteet tarkastaa. Jos betonirenkaat on asennettu ylösalaisin, niin kaivon seinämä ei ole tiivis ja pintavedet voivat valua kaivoon pilaten veden laadun.

Kaksi miestä nostaa soviterengasta kaivonrenkaan päälle.
Kaivonrenkaan kääntämisen yhteydessä renkaan päälle nostetaan soviterengas, jolla saadaan oikeanlainen ja siten tiivis kansi sopimaan kaivon päälle. Kuva: Aino Pelto-Huikko.

Satakunnan ammattikorkeakoulussa tehdyn opinnäytetyön mukaan suurin osa isojen vedenottamoiden ja noin puolet pienten yksityiskaivojen renkaista on asennettu kaivon naarashuulloksellinen puoli ylöspäin, jolloin renkaan reunan porrastukset laskevat kaivon sisälle päin. Kaivojen renkaat on asennettu kauan väärinpäin, koska alkuperäisissä kaivojen rakennusohjeissa kätisyyteen ei ollut kiinnitetty huomiota ja renkaat oli piirretty mallipiirroksiin nurinpäin. Myös oikeanlaisia, tiiviitä kaivonkansia on ollut vaikea saada.

Opinnäytetyön mukaan rengaskaivojen elinkaarta olisi mahdollista pidentää nykyisestä, jos renkaiden kätisyyteen kiinnitettäisiin nykyistä enemmän huomiota ja vanhat väärinpäin rakennetut kaivot kunnostettaisiin esimerkiksi kaivon yläpään kääntävillä soviterenkailla.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue lisää: