Tiesitkö? Suomessa tuotettu kasvihuonetomaatti on ympäristöystävällisempi kuin Espanjan auringon alla kasvatettu.

6.6.2022Aino Pelto-Huikko ja Tuukka SillanpääTiesitkö?

Tiesitkö-sarja esittelee lyhyesti jonkin mielenkiintoisen faktan tai tutkimuksellisen yksityiskohdan. Tällä kertaa kiinnitetään huomiota ruoantuotannon vesijalanjälkeen.

Kuvassa eri sävyisiä tomaatteja kasvamassa.

Suomessa tuotettu kasvihuonetomaatti on ympäristöystävällisempi ratkaisu luonnon kannalta kuin Espanjan auringon alla kasvatettu tomaatti. Tähän vaikuttaa vesivarantojen riittävyys eri puolella maailmaa. Espanjassa, missä vesivarannot ovat huomattavasti Suomea heikommat, voi tomaattikilon tuottamiseen kulua jopa 40 litraa kasteluvettä, kun esimerkiksi Porissa tuotettuun tomaattiin kuluu reilu 16 litraa kasteluvettä.

Nykyään ihmiset ovat enenevissä määrin ympäristö- ja ilmastotietoisia ja kiinnittävät huomiota hiilijalanjälkeen, mikä on hyvä asia. Olisiko nyt aika ottaa vielä paremmin huomioon myös vedenkulutustottumuksemme, koska riittävän ja puhtaan veden merkitys on tärkeä kestävän kehityksen kannalta. Vesijalanjäljen laskenta on hyvä tapa selvittää, miten käytämme vettä Suomessa tai globaalisti ja onko se kestävää veden käyttöä luonnon vesivarat huomioiden.

Vesijalanjäljen laskentaan on kehitetty erilaisia menetelmiä ja standardeja. Jokaisessa on hieman erilainen laskentatapa ja siksi on hyvä miettiä menetelmien soveltuvuutta tapauskohtaisesti. Viimeisimpänä tulokkaana on tutkijoiden kehittämä ja standardeihin pohjautuva AWARE laskentamenetelmä. AWAREn käyttöön voi tutustua SAMKissa tehdyn opinnäytetyön pohjalta Vesijalanjäljen laskenta tomaatin kasvihuonekasvatuksessa (Pihlavisto 2022) (Theseus.fi)

Aiheesta on esitys Laatuvesi-hankkeen webinaarissa 14.6. klo 9 – 12. Tervetuloa kuuntelemaan, ilmoittaudu! (Lyyti.fi)

Kuvat: Pexels.com

Jaa artikkeli

Tiesitkö?

Lue lisää: