Tiesitkö? Lämmin seisova vesi lisää mikrobien määrää

14.4.2022Aino Pelto-Huikko ja Merja AhonenTiesitkö?

Uusi Tiesitkö-sarja esittelee lyhyesti jonkin mielenkiintoisen faktan tai tutkimuksellisen yksityiskohdan. Ensimmäinen osa käsittelee lämpimän seisovan veden laatua putkistoissa.

Pöydällä kolme vesipulloa, joissa sakkaa.

Lomien aikana veden käyttö kiinteistössä voi olla vähäistä tai sitä ei käytetä lainkaan. Tällöin vesi seisoo putkistoissa ja lämpenee tai viilenee sisätilan lämpötilaan. Veden pitkäaikainen seisominen putkissa ja lämpötilan muuttuminen lisää putkimateriaaleista liukenevien aineiden, saostumien sekä mikrobien määrää vedessä, minkä johdosta veden kemiallinen ja mikrobiologinen laatu heikkenevät.

Ohjeistuksena on juoksuttaa vettä vähintään viikoittain kaikista lämpimän ja kylmän veden pisteistä (suihkut ja hanat), kunnes rakentamismääräysten mukaiset lämpötilat saavutetaan. Kylmän veden tulee olla korkeintaan 20 °C ja lämpimän veden vähintään 55 °C.

Tästä syystä on tärkeää pitää lämminvesivaraajan lämpötila vähintään 55 °C , vaikka energiaa säästääkseen voisi tehdä mieli laskea lämpötilaa. Esim. keuhkokuumetautia aiheuttava Legionella-bakteeri säilyy hengissä vielä noin 50°C lämpötilassa ja sen voi saada vesiaerosolien kautta hengitysteihin.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta