Wanderin asiantuntija väitteli tekniikan tohtoriksi

3.4.2024Noora SalonenUutiset

Tutkimuskeskus WANDER:ssa vuodesta 2018 työskennellyt asiantuntija Noora Salonen väitteli joulukuussa Aalto-yliopistosta tekniikan tohtoriksi. Väitöskirja ”Rekombinanttiproteiinien tuotto Lactococcus lactis -bakteerissa – sovelluksena D-tagatoosin tuotto” syntyi biotekniikan alalta.

Naishenkilö pipetoi näytettä laboratoriossa valkoinen takki päällään.

Nainen poseeraa valkoinen takki päällään laboratoriossa.
Asiantuntija Noora Salonen väitteli tekniikan tohtoriksi biotekniikan alalta.

Proteiinit ovat elämälle välttämättömiä ja läsnä kaikissa soluissa lukemattomine tehtävineen. Tuottamalla rekombinanttiproteiinia sopivassa tuottoisännässä voidaan saada helpommin isompia määriä proteiineja kuin eristämällä alkuperäisestä lähteestä. Rekombinanttiproteiineja voidaan käyttää mm. biologisina lääkkeinä ja erilaisissa entsymaattisissa valmistusprosesseissa.

Sama tuottoisäntä, esim. usein käytetty Escherichia coli -bakteeri, ei sovi läheskään kaikkien proteiinien tuottoon. Lactococcus lactis on kaupallisesti houkutteleva isäntäorganismi rekombinanttiproteiinien tuotantoon, ja sillä on monia mahdollisia sovelluksia esimerkiksi elintarvike- ja lääketeollisuudessa. Rekombinanttiproteiinien tuottaminen edellyttää kuitenkin sopivaa tuottosysteemiä. Väitöskirjatyössä kehitettiin kaksi uutta rekombinanttiproteiinien tuottosysteemiä L. lactis -bakteerille. Toista näistä käytettiin Bifidobacterium longum -bakteerin arabinoosi-isomeraasin tuottamiseen, ja entsyymin ominaisuudet selvitettiin.

Tagatoosi on harvinainen sokeri, jolla on terveyttä edistäviä vaikutuksia, ja sitä voidaan käyttää vähäkalorisena makeutusaineena. Tuotantokustannukset rajoittavat kuitenkin edelleen sen kaupallista käyttöä. Väitöskirjatyössä tutkittiin tagatoosin tuottoa käyttämällä lepääviä L. lactis -soluja, jotka sisälsivät rekombinanttiproteiinina tuotettua Bifidobacterium longum -bakteerin arabinoosi-isomeraasientsyymiä.

Jaa artikkeli

Lue lisää: