Tiesitkö? Puutteet vesijärjestelmissä edistävät Legionella-bakteerin kasvua

31.1.2023Elle-Maria PeltomäkiTiesitkö?

Kaikkien kiinteistöissä olevien vesijärjestelmien tulisi olla niin hyvin rakennettuja, että ne eivät aiheuta haittaa ihmisen terveydelle. Jo suunnitteluvaiheessa tulisi huomioida useita seikkoja, jotka estävät mikrobikasvua järjestelmissä. Näihin kuuluu muun muassa oikean lämpötilan säätäminen vedelle, riittävä virtaama ja se, ettei vesi seisoisi liian kauaa putkistoissa vaan sitä juoksutettaisiin säännöllisesti. Myös vesiputkien kunnolla on vaikutusta, samoin kuin putkimateriaaleilla, veden laadulla ja itsessään sillä, miten hyvin vesijärjestelmät on saatu suunniteltua kohteisiin.

Sinertävä kuva putkistoista.

Nykyisin, kun sähkön hinta puhuttaa, törmää usein siihen, miten etenkin lämpimän käyttöveden lämpötilaa vesijärjestelmissä haluttaisiin laskea. Tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa missään tapauksessa. Legionella-bakteeri lisääntyy 20–50 ˚C välillä, joten useimmiten jo 55 ˚C lämpimän käyttöveden lämpötila on riittävä tuhoamaan jopa 90 % legionelloista.

Satakunnan ammattikorkeakoulussa tehdyssä opinnäytetyössä kehitettiin Porin kaupungin terveysvalvonnalle kartoituslomake Legionella-bakteeria varten. Työssä on tutkittu Legionella-bakteerin esiintyvyyttä kymmenen koulukiinteistön vesijärjestelmässä. Yhdestä kiinteistöstä löytyi Legionella-bakteeria, jonka pohjalta luotiin toimintaohje Porin kaupungin terveysvalvonnan käyttöön. Yleisesti kaikkiin löytyneisiin puutteisiin pystytään opinnäytetyön mukaan puuttumaan jo esimerkiksi nostamalla lämpimän käyttöveden lämpötilaa ja juoksuttamalla vettä säännöllisesti.

Jaa artikkeli

Lisää aiheesta

Lue lisää: