Turvetuotannon vähentyminen aiheuttaa muutoksia Satakunnassa. Elinvoiman turvaamiseksi myös tulevaisuudessa tarvitaan panostuksia TKI-toimintaan, erityisesti uusien innovaatioiden, toimintamallien, teknologioiden ja tuotantoprosessien kehittämiseen sekä niiden tuomiseen yrittäjien ulottuville ja käytäntöön. Yksi keskeinen toimiala Satakunnassa on biotalous ja siihen sisältyvä elintarviketuotanto ja ruokaketju, joihin kohdentuvilla TKI-toimenpiteillä on suuri merkitys Satakunnan aluetaloudessa.
Tässä hankkeessa keskitytään biotalouden tutkimus- ja innovointivalmiuksien ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönoton tehostamiseen. Hankkeessa pilotoidaan ja otetaan käyttöön uusia teknologioita, innovaatioita ja tuotantomuotoja. Lisäksi hankkeessa kehitetään Satakunnan biotalouden TKI-toiminnalle operatiivista yhteistyöfoorumia, missä TKI:stä vastaavat henkilöt tutkimusorganisaatioista ja teollisuudesta määrittelevät suuntaviivoja Satakuntalaisen elintarviketuotannon, biotalouden ja ruokaketjun kehitykselle.
Yhteystiedot
Erikoistutkija
Sari Repka
sari.repka@samk.fi
Projektin tavoitteet
- Korvata turvetuotannon vähentymisestä aiheutuvia tulonmenetyksiä paikallistaloudessa kehittämällä Satakunnan biotalouden ja ruokaketjun TKI-toimintaa.
- Selvittää mahdollisuuksia uusiin avauksiin bio- ja kiertotaloudessa.
- Tehostaa kiertotaloutta ja sivuvirtojen käyttöä yhteistyössä paikallisten yrittäjien kanssa.
- Perustaa Satakunnan biotalouden TKI-yhteistyöfoorumi.
Projektin toimenpiteet
- Sovelletaan innovatiivisia teknologioita kuten nanohappikasteluvesi ja uusi biohiiliratkaisu taimikasvatuksen tehostamiseen.
- Testataan AgriPV-konseptia eli ruoan ja aurinkosähkön samanaikaista tuottamista samalla maa-alalla Suomessa.
- Kehitetään konsepti uudesta innovatiivisesta kasvihuoneesta.
- Kehitetään uusia kuivikkeita ja energiantuotantoon käytettäviä materiaaleja.
- Kootaan tietoa sivuvirtapörssiin.
- Pidetään työpajoja, joissa suunnitellaan Satakunnan biotalouden tulevaisuutta.